Gone With The Wind

2010.12.07 | Žymos: , ,

Apie šį kūrinį turbūt girdėjęs kiekvienas. Vieni kaip apie meilės romaną, kiti kaip apie Pilietinio karo siaubiamų Jungtinių Amerikos Valstijų istoriją, treti galbūt matę to paties pavadinimo filmą. Na, juk ne veltui pasaulyje parduota virš 30 mln šios knygos kopijų, ji laikoma vienu populiariausių visų laikų kūrinių, o ir Pulitzerio premija, kurią gavo M. Mitčel, duodama ne už šiaip pasvaičiojimus.

Šią knygą perskaityti dar mokykloje rekomendavo istorijos mokytoja, kai nagrinėjome JAV temą. Tačiau bibliotekose nebūdavo abiejų dalių, pirkti knygyne neleido kuklios santaupos, todėl pažintis su vėjo nublokštais herojais vis nusikeldavo į ateitį. Tačiau vieną dieną, beklaidžiojant sostinės senamiesčiu, užsukom į Mint Vinetu knygynėlį. Sunku nusakyti jausmą, kai pamačiau, jog abi 1993 m. leidimo „Vėjo nublokšti“ dalys kainuoja vos po vieną lietuvišką pinigėlį. Nuo tos dienos aš persikėliau į XIX a. Ameriką.

Skaičiau palyginus ilgai. Nebūdavo laiko, noro. Ir ne dėl to, kad knyga būtų neįdomi – toli gražu. Tiesiog per daug laiko suvalgo internetinė erdvė ir dėl to ant savęs labai pykstu. Todėl skaitydavau važinėdama iš Vilniaus į Alytų, troleibusuose, ko nors laukdama. Buvo tokių vietų, kurias tiesiog permesdavau akimis, buvo ir tokių, prie kurių grįždavau ir grįždavau. Bet esu tvirtai įsitikinusi, kad šį kūrinį skaitysiu dar kartą  (ir turbūt ne vieną), jau galėdama daugiau dėmesio skirti detalėms, smulkmenoms, kurios ir sukuria visą esmę.

Apie ką ši knygą, koks jos turinys, kalbėti neverta. Kam įdomu, panelė Wikipedia visuomet ateis į pagalbą (iš tikrųjų čia daug įdomių faktų ir net veikėjų aprašymas, kad netyčia nesusipainiotum, nes tokios apimties kūriniuose tai nėra sudėtinga).  Pagrindinių veikėjų – Skarletės O’Haros, Reto Batlerio, Ešlio Vilkso ir Melanijos Vilks charakteriai tokie išskirtiniai, kad apie juos būtų galima rašyti atskiras analizes.  Tai stipriai parašyta knyga  (atrodo, kad autorė pati yra įvykių liudininkė, nors knyga parašyta 1935m – tai ir yra tikras talentas).  Knyga su daug pamokų: Jog sau laimės ant kito nesėkmių nesusikursi; jog reikia nebijoti atskleist savo jausmų; jog stipriausias yra tas, kurio stipriausia dvasia; jog tik kartu, tik bendromis pastangomis žmonės gali sukurti naują gyvenimą ant praeities griuvėsių; jog svarbiausia išsaugoti orumą ir pagarbos jausmą; jog  neįmanomi dalykai nėra jau tokie neįmanomi ir niekada nežinai, ką atneš rytojus. Niekada nebūni pasiruošęs būti vėjo nublokštas.

Komentavimo galimybė šiame įraše yra išjungta.
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Eiti prie įrankių juostos